ΕΕ: Δέκα χώρες, 490 πυροσβέστες και 7 αεροσκάφη συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα

SHARE

Δέκα χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σερβία) συμβάλλουν στη συμβολή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

H ΕΕ δραστηριοποιείται για να ενισχύσει τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών σε πολλές χώρες και να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στις πληγείσες κοινότητες με δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα και την Τυνησία από τις 18 Ιουλίου.

Οι δύο μεσογειακές χώρες έχουν ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και η ΕΕ απάντησε αμέσως, επισημαίνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Συνολικά, πάνω από 490 πυροσβέστες και 7 αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αξιωματούχος της ΕΕ υποστηρίζει τον συντονισμό των επιχειρήσεων στη χώρα και η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ παρέχει εκτίμηση ζημιών σε αρκετές περιοχές στην περιοχή της Αττικής και της Ρόδου.

Επίσης, δύο Canadair από τον μηχανισμό rescEU που φιλοξενείται από την Ισπανία αναπτύσσονται στη βορειοδυτική Τυνησία.

Συλλυπητήρια Λέναρσιτς για τους ‘Ελληνες πιλότους

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς αναφέρει ότι «οι πυρκαγιές που καταστρέφουν την περιοχή της Μεσογείου απαιτούν άμεση και ενωμένη απάντηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της, εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και ετοιμότητα να υποστηρίξει τις πληγείσες χώρες.
Μαζί, αναπτύσσουμε διαθέσιμους πόρους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και την προστασία των πολιτών και των περιοχών μας. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο Ελλήνων πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εχθές όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος τους συνετρίβη στο ελληνικό νησί της Εύβοιας. Αυτή είναι η χειρότερη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο εκείνοι που ανταποκρίνονται πρώτοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και το περιβάλλον μας».

Οι πυρκαγιές που πυροδοτούνται από τις ξηρές καιρικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν σοβαρή απειλή για τις ζωές, τα μέσα διαβίωσης και τα οικοσυστήματα σε όλη τη Μεσόγειο, υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Σε απάντηση, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δείχνει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί βασικό μέσο αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και πέραν αυτής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

rescEU, η απάντηση της ΕΕ στις πυρκαγιές

Ο στόλος rescEU περιλαμβάνει: δέκα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη (τύπου Canadair), 14 ελαφρύτερα αεροσκάφη (τύπου air tractor/fireboss) και τέσσερα ελικόπτερα.

Ο μηχανισμός rescEU έρχεται ως συμπλήρωμα της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η οποία σήμερα αριθμεί τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη (τύπου Canadair), πέντε ομάδες επίγειας δασοπυρόσβεσης χωρίς οχήματα και επτά με οχήματα, καθώς και δύο ομάδες αξιολόγησης / συμβουλευτικής.

Επιπλέον, υπάρχουν περισσότεροι από 400 νεοδιορισμένοι πυροσβέστες όλο το καλοκαίρι.

Για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη αυτή την εποχή των πυρκαγιών, η ΕΕ ενίσχυσε παράλληλα το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης με μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τις πυρκαγιές για την παρακολούθηση, την πρόβλεψη και την έγκαιρη δράση.

You may also like

Leave a Comment

hellaschannel png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00