Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030

SHARE

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία είναι ένα έργο που αποδεικνύει έμπρακτα τη σύμπραξη της συντεταγμένης Πολιτείας με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και την επιστημονική κοινότητα αυτής της χώρας στο δρόμο προς την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης του συστήματος ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Εναρμονίζεται πλήρως με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 του ΠΟΥ, με την ψυχική υγεία να αποτελεί βασική προτεραιότητα της εθνικής στρατηγικής δημόσιας υγείας. Διαρθρώνεται σε δέκα άξονες που αντανακλούν το πνεύμα της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με ειδική μέριμνα για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, τον αποστιγματισμό, την ενδυνάμωση των ψυχικά ασθενών και την έγκαιρη αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 επικεντρώνεται σε 5 οριζόντιους και 5 κάθετους άξονες, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα της Ταχείας Αξιολόγησης μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας (ΥΥ) και του ΠΟΥ Ευρώπης, και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας. Οι δράσεις αφορούν όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας και σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τους πολίτες.

Αξιοποιώντας τις εμπειρίες της πανδημίας, η Ελλάδα ενέταξε στη δημόσια πολιτική της την ψυχική υγεία, η οποία έχει μεν ως πυρήνα την ιατρική ατζέντα, αλλά είναι και κάτι πολύ ευρύτερο από αυτήν. Σε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτυπώνεται το όραμα της χώρας για την ψυχική υγεία: η ψυχική υγεία αφορά οριζόντια στο σύνολο του πληθυσμού, αφορά στην ευεξία ως θεμέλιο της καλής υγείας και ως τέτοια πρέπει να βρίσκεται εφεξής στο επίκεντρο των πολιτικών δημόσιας υγείας, αφορά στην σωστή ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη αντιμετώπιση, την ορθή διαχείριση – όπου χρειάζεται. Στο Σχέδιο, λοιπόν, αντανακλάται η αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «mental health in all policies». Η Ψυχική Υγεία ενσωματώνεται πλέον στο χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, στις συνθήκες εργασίας, στον χωροταξικό και αστικό σχεδιασμό, καθώς και στις πολιτικές για το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: socialpolicy.gr

You may also like

Leave a Comment

Hellaschannel Png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00