“Ελληνικά στη Μελβούρνη: γλώσσα, ταυτότητα και ανήκειν” – Διάλεξη από την ΕΚΜ

SHARE

Διάλεξη με τίτλο “Ελληνικά στη Μελβούρνη: γλώσσα, ταυτότητα και ανήκειν” θα παρουσιάσουν, η Δρ Σταυρούλα Νικολούδη, συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe και ο καθηγητής Γλωσσολογίας James A. Walker. Η διάλεξη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 11 Μαΐου και ώρα 7. μ.μ., στο Ελληνικό Κέντρο.

Οι δύο ομιλητές θα παρουσιάσουν μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας στη Μελβούρνη και του ρόλου της στο βικτωριανό εκπαιδευτικό σύστημα. Θα αναφερθούν λεπτομερώς στο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe και στη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία Pharos, η οποία στοχεύει στην αναθεώρηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας που γίνεται από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών της Βικτώριας. Οι ομιλητές θα αναφερθούν και στα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2020-2021 για τις απόψεις σχετικά με την ταυτότητα και τη χρήση της γλώσσας μεταξύ τριών γενεών Ελληνοαυστραλών στη Μελβούρνη. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες από μέλη της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με τις γλωσσικές τους επιλογές και τα πλαίσια και τους τύπους αλληλεπιδράσεων στις οποίες χρησιμοποιούν τα ελληνικά. Αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν στους ομιλητές να αξιολογήσουν τις ανάγκες των ελληνόφωνων και να βελτιώσουν την εμπειρία της γλωσσικής εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας το στρατηγικό σχέδιο Pharos για την αναζωογόνηση της απόκτησης, μελέτης και χρήσης της ελληνικής στην Αυστραλία.

Ο καθηγητής James A. Walker διδάσκει στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Αφού ολοκλήρωσε τα πτυχία του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο York (Τορόντο) μέχρι να αναλάβει τη σημερινή του θέση το 2017. Έχει διεξαγάγει έρευνα για τα αγγλικά στην Αυστραλία και άλλες γλώσσες. Η έρευνά του ασχολείται με τη γλωσσική διαφοροποίηση και αλλαγή, τη διγλωσσία, την εθνικότητα και την ταυτότητα.

Η Δρ Σταυρούλα (Στέφι) Νικολούδη είναι η συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Ερευνά την ελληνική γλώσσα και κοινωνία, από τη μυκηναϊκή έως τη σύγχρονη εποχή. Η διδασκαλία της επικεντρώνεται στην Αρχαία και Νέα Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Η Δρ Νικολούδης ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ζητήματα εθνοτικής ταυτότητας και πολιτισμικής πολυμορφίας, μετανάστευσης, γλωσσικής ανάπτυξης και γλωσσικής εκπαίδευσης.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

You may also like

Leave a Comment

Hellaschannel Png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00