ΕΟΔΥ: Προσθέτει τη SARI στην εβδομαδιαία έκθεση με τους ιούς – Τι είναι, γιατί ξεκινά η επιτήρηση

SHARE

Αναβαθμίζει τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης στην εβδομαδιαία έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων ο ΕΟΔΥ, προσθέτοντας εκτός από τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV, τη SARI.

Με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης των παθογόνων μικροοργανισμών του αναπνευστικού συστήματος, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προσθέτει στην εβδομαδιαία έκθεση, μαζί με τους ιούς της γρίπης, SARS-CoV-2 και συγκυτιακό ιό (RSV) την επιτήρηση και επιδημιολογική αναφορά, για πρώτη φορά, της SARI.

Αυτό σημαίνει ότι από αυτή την Πέμπτη στην έκθεση του ΕΟΠΥΥ θα περιλαμβάνονται δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά ανίχνευσης επιπλέον παθογόνων σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI).

Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε φέτος πιλοτικά για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με Νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Τα εργαστηριακά δεδομένα έχουν προκύψει από μεθόδους ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.

«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν συμπληρωματική πηγή πληροφορίας, θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, παρέχουν επιπλέον πληροφορία για την κυκλοφορία παθογόνων αναπνευστικού σε συμπτωματικούς ασθενείς και ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού τόσο σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας τους, όσο και σε περιόδους ύφεσης», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Η διάγνωση βασίζεται σε μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR) και χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι εξετάζουν ταυτόχρονα το ίδιο δείγμα για την παρουσία μιας σειράς παθογόνων, τα οποία πλέον θα είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες, ώστε αν προκύψει απότομη αύξηση κάποιου παθογόνου, να ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα.

You may also like

Leave a Comment

hellaschannel png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00