Κύπρος: Τυχαία η φωτιά στο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο στη Λευκωσία

SHARE

Η Μόσχα το απέδωσε σε «ρωσοφοβία» – Όμως, πιθανόν να ήταν από αποτσίγαρο η πυρκαγιά 

Η Μόσχα, βιάστηκε να αποδώσει σε «ρωσοφοβία» τη φωτιά που ξέσπασε προχθές στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές στο κτήριο το οποίο βρισκόταν υπό ανακαίνιση.

Οι έρευνες της Κυπριακής Αστυνομίας και Πυροσβεστικής δεν έχουν εντοπίσει κανένα στοιχεία που να οδηγεί σε εγκληματική ενέργεια. Η φωτιά όπως όλα δείχνουν προκλήθηκε από κάποιο ανθρώπινο λάθος (πιθανόν αποτσίγαρο). Η εστία της φωτιάς εντοπίστηκε στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί εύφλεκτα υλικά από την ανακαίνιση, όπως παλιά καθίσματα, υφάσματα, ξύλα, χαρτιά, νέφτι μπογιές κλπ

Οι εργάτες χρησιμοποιήσουν αυτό το σημείο ως καπνιστήριο.

Όπως διαπιστώθηκε, η έκρηξη που ακούστηκε οφειλόταν σε φιάλη υγραερίου στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου.

Από τον έλεγχο των συστημάτων παρακολούθησης δεν διαπιστώθηκε καμία ύποπτη κίνηση πριν από τη φωτιά.

Δείγματα από τις στάχτες έχουν σταλεί στο Κρατικό Χημείο της Κύπρου για να μην μείνει καμία αμφιβολία πριν από το τελικό πόρισμα.

Ρωσική παραπληροφόρηση

Πριν ακόμα η κυπριακή Πυροσβεστική σβήσει τις φλόγες η διευθύντρια του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λευκωσία, Αλίνα Ραντσένκο έσπευσε να κάνει δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας της, αναφέροντας ότι «μπορεί κάποιος να μαντέψει ποιος είναι υπεύθυνος για την φωτιά. Η φιλο-ουκρανική διασπορά είναι αρκετά ενεργή εδώ (στη Κύπρο), οι πρεσβείες μη φιλικών χωρών είναι επίσης αρκετά ενεργές, υποστηρίζουν κάθε δημόσιο πρόσωπο που έχει αντιρωσική δράση». Μάλιστα η κα Ραντσένκο «ανακάλυψε» και ένα ύποπτο άσπρο βαν… το οποίο όπως αποδείχθηκε ανήκε σε εργαζόμενο στο Πολιτιστικό Κέντρο! Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι σε πολυκατοικία κοντά στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο υπήρχε σε μπαλκόνι μια ουκρανική σημαία!

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Γεβγένι Πριμακόβ, ο οποίος είπε: «Άγνωστοι τρομοκράτες, πέταξαν αρκετά μπουκάλια με εύφλεκτο μίγμα, βόμβες μολότοφ στο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού, το οποίο είναι ένα αμιγώς πολιτιστικό ίδρυμα, όπου σε παιδιά διδάσκεται η ρωσική γλώσσα και μουσική, πραγματοποιούνται εκθέσεις και συναυλίες. Είμαι πεπεισμένος ότι οι τρομοκράτες ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου, πιθανότατα μεταξύ των Ουκρανών, που ζουν τώρα στην Κύπρο». Ο κ. Πριμακόβ είναι επικεφαλής του υπαγόμενου στο ρωσικό υπουργείο εξωτερικών οργανισμού «Ρωσική Συνεργασία», πρώην μέλος της Δούμα, στενός συνεργάτης του Πούτιν και εγγονός του πρώην υπουργού εξωτερικών και πρωθυπουργού της Ρωσίας.

Τα μάζεψε η Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών αν και αρχικώς είχε αφήσει αιχμές για τα αίτια της φωτιάς αναγκάστηκε μετά την ενημέρωση που υπήρξε από τις κυπριακές αρχές να αναδιπλωθεί δηλώνοντας: «Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, τους ειδικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των οργάνων επιβολής του νόμου και των λοιπών υπηρεσιών για την υποστήριξη, τον επαγγελματισμό και τα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβαν για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς και την κατοχύρωση της ασφάλειας των ανθρώπων. Χάρη στις άμεσες και συντονισμένες ενέργειες των υπαλλήλων του Κέντρου, κατέστη δυνατή η έγκαιρη απομάκρυνση των επισκεπτών και του προσωπικού, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται. Δεν έχει αποκλειστεί η εκδοχή του σκόπιμου εμπρησμού. Η πρεσβεία της Ρωσίας βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εκπροσώπους των αρμοδίων τοπικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες του συμβάντος το συντομότερο δυνατό. Υπολογίζουμε ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εγγυώνται τη δέουσα προστασία και το άσυλο των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων και η ρωσική πλευρά θα παρακολουθεί στενά την πορεία της έρευνας».

You may also like

Leave a Comment

Hellaschannel Png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00