Μα γιατί ξαναγράφουν τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ;

SHARE

Ύβρις ή κοινωνική ανάγκη; Στην εποχή της πολιτικής ορθότητας (αλλά και της ουσίας) πολλοί εκδοτικοί οίκοι στην Αγγλία προχωρούν σε «καθάρισμα» των κειμένων συγγραφέων, ακόμα και αν είναι icons, όπως ο λατρεμένος μας βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Ρόαλντ Νταλ.

Ο Βρετανός Παραμυθάς που μας έχει χαρίσει εμβληματικούς τίτλους όπως τη Ματίλντα, τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας κ.ά. βρίσκεται κι αυτός στο στόχαστρο, καθώς κάποιες εκφράσεις του θα μπορούσαν με τα σημερινά δεδομένα να θεωρηθούν προσβλητικές.

“Θέλουμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες την επιλογή” υποστηρίζουν ο εκδοτικός οίκος Puffin U.K. που έχει τα δικαιώματα των βιβλίων του. Τα παιδιά λοιπόν θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Η σειρά “The Roald Dahl Classic Collection” θα περιλαμβάνει τα κανονικά κείμενα του Νταλ. Ενώ μια άλλη σειρά, για νεαρούς αναγνώστες θα περιλαμβάνει τα αναθεωρημένα κείμενα.

Πριν λίγες μέρες ο εκδοτικός δέχτηκε επιθέσεις ακριβώς λόγω αυτών των τροποποιήσεων. Όπως την αντικατάσταση της “απίστευτα χοντρού” με το “χοντρός” και το “το πιο υπέροχο θηλυκό” με το “πιο υπέροχη γυναίκα”.

Σε εκείνους που αντιδρούν συνολικά στις αλλαγές ανήκει ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, αλλά και ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Ρίσι Σούνακ.

Τα αυθεντικά κείμενα θα εκδοθούν με το λόγκο της Penguin και θα περιέχουν και αρχειακό υλικό, σχετικό με τις ιστορίες.

Η Φραντσέσκα Ντόου, επικεφαλής του παιδικού τμήματος στην Penguin Random House δήλωσε: “Στην Puffin (σ.σ: ανήκει και πάλι στον ίδιο οίκο) εκδίδουμε με μεγάλη υπερηφάνεια εδώ και 40 χρόνια τα έργα του Ρόαλντ Νταλ σε συνεργασίας με την Roald Dahl Story Company (…). Ως εκδότες παιδικών βιβλίων ο ρόλος μας είναι να μεταφέρουμε τη μαγεία των ιστοριών στα παιδιά με τη μεγαλύτερη φροντίδα και σκέψη. Τα φανταστικά βιβλία του Ρόαλντ Νταλ είναι κάποιες φορές οι πρώτες ιστορίες που θα διαβάσουν μόνα τους τα παιδιά και το να φροντίζουμε τη φαντασία και το μυαλό που αναπτύσσεται τόσο γρήγορα στους νεαρούς αναγνώστες είναι προνόμια και ευθύνη”.

“Όπως είπε κάποτε ο Ρόαλντ Νταλ “αν τα βιβλία μου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν αναγνώστες, τότε νιώθω ότι έχω κάνει κάτι σημαντικό”. Στην Puffin θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εκπλήρωση αυτής της φιλοδοξίας για όσο θα φτιάχνουμε βιβλία” συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του εκδοτικού.

You may also like

Leave a Comment

Hellaschannel Png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00