Μητσοτάκης στη MED9: Η ΕΕ να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό προληπτικά, όχι όταν υπάρχει κρίση

SHARE

Παρέμβαση για το Μεταναστευτικό έκανε στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Μάλτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση».

Οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ροών. Στο επίκεντρο της Συνόδου των MED9, βρίσκεται η φύλαξη των συνόρων, η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς οι ροές έχουν αυξηθεί, αλλά σε εξέλιξη εντός Ε.Ε. βρίσκεται και η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για Μετανάστευση – Άσυλο, με αρκετές διαφωνίες και χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει κοινή γραμμή Βορρά – Νότου.

Σε εξέλιξη και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για μία νέα ευρω – συμφωνία με την Τουρκία, μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον έλεγχο των ροών από τα τουρκικά παράλια, σίγουρα αναμένουμε τα γνωστά τουρκικά «παζάρια», ωστόσο η Αθήνα αισιοδοξεί ότι μπορεί να «κλειδώσει» ως τις αρχές Δεκεμβρίου, με χρονικό ορόσημο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση έχει τη σημασία της, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις εντός ΕΕ για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Το τετ α τετ με Μακρόν
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων. Σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον κ.Μακρόν έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι, και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα. Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

You may also like

Leave a Comment

Hellaschannel Png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00