Νέα ιστορική βουτιά για την τουρκική λίρα

SHARE

Πτώση έως και 3% σημείωσε σήμερα η τουρκική λίρα, με την αξία της να πέφτει σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς οι αγορές ανησυχούν για της προοπτικές της οικονομίας, ξεπερνώντας το ιστορικό χαμηλό της περασμένης εβδομάδας των 25,74 έναντι του δολαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τουρκικό νόμισμα καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξης του 27% από τις αρχές του χρόνου, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν.

Το σημερινό χαμηλό πλησιάζει σημαντικά την εκτίμηση της Goldman Sachs, η οποία είχε αναθεωρήση την πρόβλεψή της για τη λίρα στον απόηχο της ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι τώρα αναμένει ότι το νόμισμα θα εξασθενήσει στα 28/δολάριο σε 12 μήνες σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 22.

Σημειώνεται πως η νέα διοίκηση της κεντρικής κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αύξησε στο 15% τα επιτόκια από τα 8,5%, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν και άλλες σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων, έως ότου βελτιωθεί η εικόνα του πληθωρισμού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων ήταν μικρότερο από τη μέση προσδοκία της αγοράς για αύξηση στο 17-20%, σύμφωνα με τον Χαμίς Κινεάρ, της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft, ο οποίος θεωρεί «σημάδι ότι η νέα διοικητής της κεντρικής τράπεζας επιδιώκει να είναι προσεκτική για να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν».

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/

You may also like

Leave a Comment

hellaschannel png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00