Παίρνει τα πάνω της η Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς: Ανακάμπτει ο τουρισμός

SHARE

Τα πάνω του αρχίζει να παίρνει ο τουρισμός στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες άτομα. Οι ξενοδόχοι βλέπουν ξανά τα δωμάτια των επιχειρήσεων τους να γεμίζουν ξανά ενώ η χώρα οδεύει σε εκλογές.

Μετά από μήνες φιλοξενίας σε ξενοδοχεία της Αττάλειας εκτοπισμένων επιζώντων από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, ο Χακάν Σαατσίογλου είναι αισιόδοξος η επιχείρησή του θα ζωντανέψει ξανά.

Ο Σααρτσίογλου από τα Limak International Hotels και Resorts είναι ένας από τους πολλούς εκπροσώπους του τομέα της φιλοξενίας που αναμένει να δει τον ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Τουρκίας τουρισμό να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του σεισμού στις κρατήσεις.

«Η κυβέρνηση κράτησε την υπόσχεσή της και αναπτέρωσε τις ελπίδες των ξενοδόχων» επεσήμανε ο Σααρτσίογλου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταφέροντας επιζώντες του σεισμού σε ξενώνες και κοιτώνες και κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων θα αποκλείονταν για τους τουρίστες καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος αιχμής.

Αλλά ο τουρισμός ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς έπειτα από τον σεισμό και τους μετασεισμούς που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε τμήματα της νοτιοανατολικής Τουρκίας στις 6 Φεβρουαρίου σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους.

Ο σεισμός έκανε τους τουρίστες να ξανασκεφτούν να επισκεφθούν την Τουρκία, σημαντικό παραθεριστικό προορισμό στην περιοχή της Μεσογείου.

Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι σημαντικά για τη χώρα καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επικεντρώνεται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -48,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο- για να αντιμετωπιστούν το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού και τα υψηλά επιτόκια.

Αλλά η ανάκαμψη κινείται με αργούς ρυθμούς. Οι κρατήσεις για δύο ή περισσότερες νύχτες στην Κωνσταντινούπολη δύο εβδομάδες πριν από το σεισμό ήταν μειωμένες κατά 7% σε σχέση με το 2019, αλλά σήμερα είναι μειωμένες κατά 31% με βάση με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο έρευνας της ταξιδιωτικής αγοράς ForwardKeys.

Μια μείωση στον αριθμό των νέων κρατήσεων σημαίνει λγότερα έσοδα για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και της οικονομίας ευρύτερα, λέει ο Ολιβιέ Ποντί, αντιπρόεδρος της ForwardKeys.

«Έπειτα από μήνες εξαιρετικών επιδόσεων, όταν η χώρα ανέκαμπτε τουριστικά (μετά την πανδημία της COVID), ο διεθνής τουρισμός στην Τουρκία κάνει ξεκάθαρα βουτιά» σημείωσε στο Reuters.

Πριν από τον σεισμό αξιωματούχοι προσέβλεπαν σε μια δυνατή χρονιά στον απόηχο της αύξησης των τουριστικών ροών τον περασμένο χρόνο μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που έφθαναν στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 80% μέσα σε μια χρονιά αγγίζοντας τα 44,56 εκατομμύρια το 2022 παρότι αυτό υπολείπετο ακόμη από τον αριθμό ρεκόρ των 45,6 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2019.

Παρά τις αυξημένες κρατήσεις πρόσφατα στον τουριστικό τομέα συνολικά στην Ευρώπη, η Τουρκία δεν έχει μπορέσει να ανακτήσει τη δυναμική της.

«Η χρονιά ξεκίνησε δυνατά αναφορικά με τις κρατήσεις, αλλά ο ρυθμός επιβραδύνθηκε μετά το σεισμό. Τώρα οι κρατήσεις έχουν ανακάμψει λίγο, αλλά δεν έχουν φθάσει το προηγούμενο επίπεδό τους» εξηγεί ο Καντίρ Ουγκούρ, πρόεδρος του ταξιδιωτικού πράκτορα Bentour Reisen με γραφεία στην Ελβετία και τη Γερμανία, ο οποίος ειδικεύεται σε ταξίδια στην Τουρκία.

«Ο κόσμος κατακλύζεται από φόβο όταν ακούει ότι μια ακόμη μεγάλη καταστροφή πρόκειται να σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη» συμπληρώνει.

Το διακύβευμα για την Τουρκία είναι μεγάλο καθώς ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου κατά 10% στο ΑΕΠ της και σχεδόν 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι εργάζονταν στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας το 2022 – περί το 5% του συνολικού κλάδου απασχόλησης.

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Οι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου εκλογές επίσης κρατούν μακριά τους τουρίστες υπό τον φόβο πιθανών προβλημάτων που θα συνδέονται με την ιστορική ψηφοφορία καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση στη διάρκεια της 20ετούς παραμονής του στην εξουσία.

Ο Κασίμ Ζότο, πρόεδρος του ξενοδοχείου Armada στην Κωνσταντινούπολη, λέει ότι έχει «μεγάλη ένταση» ενόψει των εκλογών καθώς το ξενοδοχείο προσφέρει τώρα τη δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης έως και 48 ώρες πριν από την κράτηση και ο ίδιος εκτιμά ότι οι πελάτες θα κάνουν χρήση αυτού.

Τέτοιου είδους ακυρώσεις θα αποτρέψουν περαιτέρω την πιθανή ανάκαμψη παρότι οι ξενοδόχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να γεμίσουν τα δωμάτιά τους.

«Οι κρατήσεις ανέκαμψαν τον Απρίλιο, αλλά εκείνες του Μαΐου -ειδικά για τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα- βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο εξαιτίας των επικείμενων εκλογών», λέει ο Αλί Κιρλί, επικεφαλής της επιτροπής τουρισμού της Μαρμαρίδας, ενός δημοφιλούς παραθαλάσσιου προορισμού.

Πιθανή επιστροφή στην κατάσταση στον τομέα του τουρισμού όπως ήταν πριν από τον σεισμό ίσως να υπάρξει μετά τις εκλογές, εκτιμούν αξιωματούχοι της βιομηχανίας του τουρισμού, ειδικά καθώς κορυφώνεται η ζήτηση για κρατήσεις ενόψει των θερινών διακοπών.

Ελπίδα από τα θέρετρα
Δεδομένου ότι το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στα νοτιοανατολικά, στην πόλη Καχραμανμαράς της ενδοχώρας, τα παραθαλάσσια θέρετρα δεν επηρεάστηκαν. Ο παράγοντας αυτός γεννάει ελπίδες για ανάκαμψη, σε συνδυασμό με μια αύξηση στον αριθμό των τουριστών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία από το κυβερνείο της Αττάλειας, οι αφίξεις ξένων τουριστών στο δημοφιλές θέρετρο της Μεσογείου, αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 54%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ρώσοι, ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες στις οποίες μπορούν ακόμη να πάνε Ρώσοι μετά τις σκληρές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο.

Με δεδομένα αυτά τα ευοίωνα στοιχεία του Μαρτίου, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει να προκύψουν 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό αυτή τη χρόνια.

Ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να δεσμεύεται για την επίτευξη του στόχου στα επίπεδα προ σεισμού παρά την πτώση.

Και οι ελπίδες παραμένουν υψηλές ότι οι Βρετανοί που διψούν για ταξίδια και εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές σε χώρες του εξωτερικού θα συρρεύσουν και πάλι μαζικά αυτό το καλοκαίρι στην Τουρκία.

«Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ο πληθωρισμός στις ευρωπαϊκές αγορές, ειδικά στη Βρετανία, καθιστούν την Τουρκία ελκυστική για τους Ευρωπαϊους» επισημαίνει κλείνοντας ο Κιρλί.

newsbeast

You may also like

Leave a Comment

hellaschannel png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00