“Τα γκουλάγκ της Μεσογείου”: Πώς η λιβυκή ακτοφυλακή, με χρήματα της ΕΕ, συλλαμβάνει μετανάστες στη θάλασσα

SHARE

Στα διεθνή ύδατα μεταξύ των αφρικανικών και ευρωπαϊκών ακτών, διεξάγεται μια σχεδόν καθημερινή μάχη. Τα αποτελέσματά της, τα γνωρίσαμε με τον πλέον τραγικό τρόπο στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 78 ανθρώπους με ως και 500 ακόμα να αγνοούνται χωρίς ουσιαστικές ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Εδώ και δέκα εβδομάδες, το NEWS 24/7 παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα τη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ Παράνομος Ωκεανός του – βραβευμένου με Πούλιτζερ – αμερικάνου δημοσιογράφου Ίαν Ουρμπίνα. Ο Ουρμπίνα ερευνά εδώ και μια δεκαετία τα εγκλήματα στη θάλασσα ως επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού The Outlaw Ocean.

Δείτε το δέκατο επεισόδιο “Ελευθερία ή θάνατος”

Στο δέκατο, τελευταίο, και δυστυχώς επίκαιρο, επεισόδιο, ο Ίαν Ουρμπίνα εξηγεί πώς η ΕΕ προσπαθεί να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργώντας ένα σκιώδες μεταναστευτικό σύστημα που συλλαμβάνει τους μετανάστες πριν χαθούν στα ανοιχτά και τους στέλνει πίσω σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη που διευθύνονται από πολιτοφυλακές.

Αυτό το επεισόδιο, που γυρίστηκε σε ένα πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παρουσιάζει την κούρσα απελπισίας μεταξύ των ανθρωπιστικών ΜΚΟ και της Λιβυκής Ακτοφυλακής για το ποιος θα φτάσει πρώτος στα υπερχειλισμένα πλοιάρια των μεταναστών στη Μεσόγειο. Τα πλοιάρια που κάνουν συνήθως τη διαδρομή Λιβύη-Ιταλία, σαν και το αλιευτικό της Πύλου.

Όποιος κερδίζει, καθορίζει και τη μοίρα των επιβατών τους.

You may also like

Leave a Comment

hellaschannel png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00