Το «Ασκληπιείο των Τρικάλων» αποκαθίσταται με τη στοά και τα λουτρά

SHARE

Διασώζει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, από την ύστερη ελληνιστική έως και τη μεσοβυζαντινή περίοδο


Την Αρχαία Τρίκκη, το «Ασκληπιείο των Τρικάλων» αποκαθιστά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι μελέτες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, η υδραυλική μελέτη διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, οι μελέτες του φωτισμού ανάδειξης, της συντήρησης των υλικών δομής των αρχαιοτήτων, της στατικής επάρκειας του υφιστάμενου στεγάστρου, έτυχαν της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

«Στην πόλη των Τρικάλων, στην Αρχαία Τρίκκη, υπήρχε ένα από τα παλαιότερα και φημισμένα, σε όλο τον αρχαίο κόσμο, Ασκληπιεία. Τμήματα της Αρχαίας Τρίκκης αποκαλύπτονται, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, μέσω σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιεί η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων έχει οικοδομηθεί στην ίδια θέση», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Τρίκκης, γνωστός ως «Ασκληπιείο Τρικάλων», βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Τρικάλων, σε απόσταση περίπου 150μ. από την κεντρική πλατεία. Διασώζει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, από την ύστερη ελληνιστική έως και τη μεσοβυζαντινή περίοδο, αποτελώντας ορατό τεκμήριο της μακραίωνης ιστορίας της.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που εξετάζονται αφορούν σε ένα κτήριο και μια στοά, τα οποία χρονολογούνται στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, ένα λουτρό που ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους, τα κατάλοιπα μεσοβυζαντινού ναού, καθώς και τα λείψανα βυζαντινού κλιβάνου κεραμικής.

Αποκαθίσταται και αναδεικνύεται το «Ασκληπιείο των Τρικάλων»Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
Οι επεμβάσεις αφορούν σε εργασίες συντήρησης, προστασίας, μορφολογικής και δομικής αποκατάστασης του μνημείου, καθώς και σε εργασίες επεμβάσεις προστασίας, ανάδειξης, λειτουργικής ένταξης του μνημείου στον πολεοδομικό ιστό και απόδοσής του στην κοινωνία.

Στις επεμβάσεις περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός των εισόδων και των διαδρομών κίνησης των επισκεπτών, η στέγαση των ευαίσθητων καταλοίπων, η αποστράγγιση του χώρου σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των επιπέδων και επιφανειών, εντός των αρχαίων κτηρίων, ο σχεδιασμός των στοιχείων ενημέρωσης των επισκεπτών, αλλά και ο φωτισμός ανάδειξης και επίσκεψης του χώρου.

Αποκαθίσταται και αναδεικνύεται το «Ασκληπιείο των Τρικάλων»Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
Ως προς τις επεμβάσεις, στη συμβολή των οδών Στ. Σαράφη και Αγ. Νικολάου, όπου βρίσκεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, με τη ράμπα καθόδου, καθώς και παράλληλα με τη Στ. Σαράφη, διαμορφώνεται πλάτωμα στάσης και θέασης, συνεπίπεδα με το πεζοδρόμιο.

Για την καλύτερη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου, στον πολεοδομικό ιστό, προβλέπεται, εκτός από τις παρεμβάσεις για την κίνηση – στάση στην περίμετρο του, η ενοποίηση του βασικού αρχαιολογικού χώρου με το όμορο ανασκαφικό όρυγμα ανατολικά, επί της οδού Νικοτσάρα – Νέλσων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΠΗΓΗ; lifo

You may also like

Leave a Comment

hellaschannel png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00