Φάρμακα και αδυνάτισμα: Οι «συστάσεις» του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

SHARE

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από γιατρούς και φαρμακοποιούς να χορηγούν το αντιδιαβητικό σκεύασμα μόνο σε όσους έχουν ένδειξη και από την Πολιτεία να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αρκετός θόρυβος έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τη χρήση φαρμάκων για το αδυνάτισμα, με αφορμή την έλλειψη που παρουσιάζει αντιδιαβητικό φάρμακο, το οποίο φέρεται να χορηγείται για την απώλεια βάρους.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε σήμερα, Πέμπτη (4/5), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζοντας ότι για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος υπάρχει άλλο φάρμακο της ίδιας «οικογένειας». Παράλληλα, ζητά από γιατρούς και φαρμακοποιούς να χορηγούν το αντιδιαβητικό σκεύασμα μόνο σε όσους έχουν ένδειξη και από την Πολιτεία να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ επισημαίνει:

Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) είναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στην χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς, μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.
Υπάρχει σκεύασμα που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (Saxenta), το οποίο περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά.
Για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετά από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή. Γιατί, όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του. Το φάρμακο βέβαια είναι ασφαλές με ήπιες παρενέργειες, κυρίως από το γαστρεντερικό, οι οποίες συμβάλουν στη μειωμένη λήψη τροφής.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, με βάση τα ανωτέρω επιστημονικά στοιχεία:

Οι ιατροί οφείλουν να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη.
Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες.
Η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οφείλει ανέκαθεν βεβαίως να υποβάλει το αυτονόητο για ευρωπαϊκή χώρα, της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή κατά τις επιταγές της επιστήμης.
Οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα, με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική.
«Τέλος για όσους εμπιστεύονται τις διαδικτυακές πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι ο Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ», καταλήγει ο ΠΙΣ σε σχετική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: reader.gr

You may also like

Leave a Comment

hellaschannel png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00