Φεστιβάλ Ζεϊμπέκικου για πρώτη φορά στην Αυστραλία

SHARE

Φεστιβάλ Ζεϊμπέκικου θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά η Αυστραλία και συγκεκριμένα το Σίδνεϊ, με τον διεθνούς φήμης χοροδιδάσκαλο, Χρήστο Σακαλλή, ο οποίος θα φτάσει από την Κύπρο, με σκοπό να παραδώσει μαθήματα του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων παραδοσιακών χορών.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η ομογενής δασκάλα χορού, Σοφία Βεντούρη και θα διαρκέσει από την 1η έως τις 10 Ιουλίου, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια και εργαστήρια για την ιστορία του ζεϊμπέκικου, να απολαύσουν βραδιές πολίτικης κουζίνας με γλέντια και μεζέδες, καθώς και να συμμετάσχουν σε ειδικές χορευτικές παραστάσεις και διαγωνισμούς.

«Ήθελα να δώσω στην παροικία να καταλάβει την ιστορία του Ζεϊμπέκικου. Δεν ήθελα, ειδικά τα παιδιά, να νομίζουν ότι το ζεϊμπέκικο είναι ένας χορός όπου απλά πέφτεις στα γόνατα, στο τέλος του γλεντιού ενός γάμου. Ήθελα να καταλάβουν πραγματικά τις ρίζες του και την ιστορία που κουβαλάει», δήλωσε η κ. Βεντούρη στον «Νέο Κόσμο».

Το ζεϊμπέκικο, αν και θεωρείται ελληνικός χορός, αντλεί την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ λέγεται ότι εισήχθη στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας το 1922.

«Άλλοι θεωρούν ότι είναι αρχαϊκός θρακικός χορός, ή αρχαίος ελληνικός χορός», προσθέτει η κα Βεντούρη, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές» σχετικά με την προέλευση αυτού του ιδιαίτερου είδους χορού.

Η κ. Βεντουρή, η οποία διδάσκει Ελληνικό Χορό και Πολιτισμό εδώ και 30 χρόνια στο Σίδνεϊ, επιθυμεί «να καταλάβουν τα παιδιά ότι το Ζεϊμπέκικο κουβαλάει την ιστορία ενός ολόκληρου πληθυσμού που μετανάστευσε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922», σχηματίζοντας «ένα νέο στρώμα ανθρώπων», που βίωσαν συναισθήματα βαθύτατου πόνου, θλίψης και απώλειας.

Μέσα από αυτές τις δυσβάσταχτες δυσκολίες της ζωής γεννήθηκαν, επίσης, τα ρεμπέτικα τραγούδια και έτσι η μουσική μαζί με το χορό αποτέλεσαν ένα είδος έκφρασης συναισθημάτων ήττας, θλίψης και απόγνωσης που φέρει ο ξεριζωμός από την πατρίδα, το σπίτι και την οικογένεια.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, «όπως τα πάντα στη ζωή» έτσι και ο ζεϊμπέκικος χορός, εξελίχθηκε, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες διαφορετικών ομάδων Ελλήνων, και παρ’ ότι χορεύεται ατομικά και -παλαιότερα- παραδοσιακά μόνο από άνδρες, πλέον οι γυναίκες συμμετέχουν πιο ενεργά στον χορό του ζεϊμπέκικου, δημιουργώντας ρωγμές στα έμφυλα στερεότυπα.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο που θα εστιάζει σε κινήσεις ζεϊμπέκικου οι οποίες ενδείκνυνται για γυναίκες.

Ο Χρήστος Σακαλλής, ή ο «πρεσβευτής του Ζεϊμπέκικου» όπως τον αποκαλεί η κ. Βεντουρή, «κάθε δύο και τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε διαφορετική χώρα», με σκοπό να διαδώσει το ζεϊμπέκικο», μέσα από τον ελληνικό χορό.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον κ. Σακαλλή, ο οποίος θα παρουσιάσει και μια παράσταση κυπριακών και ζεϊμπέκικων χορών,

Παράλληλα, οι  ημέρες θα είναι γεμάτες με εργαστήρια και σεμινάρια κυπριακού χορού και ζεϊμπέκικου, καθώς και με μια ιστορική εξερεύνηση των διαφορετικών μορφών ζεϊμπέκικου.

Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί στις 8 Ιουλίου, με την παρουσίαση μερικών από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες ζεϊμπέκικου του ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν αφήσει το πολιτισμικό τους αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την κ. Βεντουρή, παρά το γεγονός ότι αυτό το Φεστιβάλ ξεκίνησε «ως κάτι μικρό», κατέληξε να «θεριέψει» από μόνο του, με αποτέλεσμα να διοργανωθεί και μία επίσκεψη στην Αδελαΐδα.

Παράλληλα, ελπίζει, ότι το Φεστιβάλ θα λειτουργήσει ως μια «διαφωτιστική» εμπειρία, ειδικά για τα Ελληνόπουλα της Διασποράς, αναζωπυρώνοντας το πάθος για την ελληνική ιστορία και τις παραδόσεις.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Φώτο: Shakallis Dance School/YouTube

You may also like

Leave a Comment

hellaschannel png

Το hellaschannel.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00